SYKSYN TUNNIT

Tanssikoulu Baila Bailassa on runsas tarjonta erilaisia latinoamerikkalaisia tanssitunteja. Paritunneille et tarvitse omaa paria ja muille tunneille kuin kursseille  ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Afro

Afrossa opetellaan afrokuubalaiseen Santeria uskontoon kuuluvia Orisha -tansseja ja syksyn aikana opetellaan useamman eri Orishan tanssit:
Afro alkeistunneilla tanssimme ja harjoittelemme Orishojen perusaskelia ja teemme lyhyitä sarjoja. Tunneilla harjoittelemme myös afrokuubalaisille tansseille tyypillistä vartalonkäyttöä. Afro keskitason tunneilla tanssimme ja harjoittelemme vartalonkäyttöä, käymme läpi kunkin Orishan perusaskeleet ja teemme edistyneempiä koreografiota. Lisätietoja Santeriasta ja Orishoista löytyy täältä.

Bachata Ladies style

Bachata Ladies style tunnilla treenataan naisellista ja  sensuellia käsien ja vartalonkäyttöä Bachatassa.

Boombata

Vauhdikas ja energinen tunti jossa hiki lentää ja syke nousee lattari (ja muidenkin hittien) tahtiin! Tällä tunnilla askelsarjoilla ei ole niin paljon merkitystä, pääasia että on hauskaa ja kunto nousee!

Cabaret

Kuubalainen cabaret on näyttävää estraditanssia mm. salsan, chachachan ja sonin rytmejä ja askelia käyttäen. Paljetit ja höyhenet pöllyävät mielikuvissa, kun pääset treenaamaan eleganttia liikettä, näyttäviä käsiä ja supernaisellista vartalonliikettä. Alkeistason tunnilla ei tarvitse olla aiempaa cabaret tai stailauskokemusta, mutta jatkotasolla vaaditaan jo naisten tyylittelyn ja yllämainittujen tanssirytmien hallintaa.

Despelote & Ladies style

Päivitetään pian!

Deep Stretching

Tunnilla palaudutaan monen tunnin tanssimisen jälkeen rentouttamalla rasittuneita alueita pitkillä venytyksillä ja hengitystekniikalla. Tanssijana venyttely on tärkeää jotta kehittyy ja ennalta ehkäisee tapaturmia.

Kizomba & Kizomba ladies style

Kizomba afrikkalainen, angolasta kotoisin oleva paritanssi, jossa on vaikutteita sembasta, zoukista, coladeirasta, tangosta, ja merenguesta. Kizomba on sensuelli paritanssi, jota tanssitaan paljon kiinteässä otteessa parin liikkuessa ”kuin yhtenä”. Tanssissa on paljon yhtäläisyyksiä sembaan. Temput eivät kuulu perinteiseen kizombaan, eikä tanssissa ole mitään seksuaalista vaikka tanssitaankin parin lähellä. Kizomba ladies style tunnilla harjoitellaan naisellisen liikekielen ja vartalonkäytön tuomista tanssiin.

Kizombaton

Tulossa pian!

Koreografia-tunnit

Osa tunneista on koreografiatunteja. Näillä tunneilla valmistellaan koreografioita Baila Bailan juhlissa esitettäväksi. Tunnit alkavat kauden alussa hitaasti, mutta syksyn edetessä aletaan hioa koreografioita, joten tunneille voi olla hankalaa tulla mukaan loppukaudesta. Jos olet kuitenkin nopea oppimaan, voit kokeilla mukaan hyppäämistä myöhemminkin. Koreografiatunneilla kerrataan samaa sarjaa/osaa sarjasta useasti, joten voit huoletta jättää jonkun kerran välistäkin. Esiintymispakkoa ei ole. Koreografiatunnit vaativat vähintään keskitason taitoja kyseisessä lajissa, ja kykyä lisätä perustanssiin showelementtejä. Näillä tunneilla sinulla on mahdollisuus todella paneutua koko syksyn ajan valitsemaasi tanssiin!

Ladies Style & Ladies Body Movement

Tunnilla harjoitellaan naisten käsien ja vartalonkäyttöä kuubalaisessa salsassa ja opitaan miten omaa tanssia voi maustaa naisellisemmaksi. Harjoitusten avulla haetaan jatkuvuutta liikkeisiin ja eleganttia pehmeyttä vartalon ja käsien käyttöön ja toisaalta voimakkaampien aksenttien lisäämistä omaan tanssiin kehonliikkeiden avulla. Tunnilla tehdään liikeharjoituksia ja lyhyitä koreografioita.

Latin Mom & Baby

Aamupäivisin pidettävillä Latin Mom & Baby tunneilla tanssitaan yhdessä vauvan kanssa. Tunnit sopivat kaikille äideille ja 2-9kk ikäisille vauvoille. Tunneilla tanssitaan eri lattaritansseja; kuten salsa, bachata, merengue, cumbia, chachacha yms. Vauvaa voi kantaa kantorepussa tai -liinassa ja siten vapauttaa kädet tanssiliikkeitä varten tai vaihtoehtoisesti tanssia vauva käsivarsilla ja treenata käsivarsilihaksia. Tunti koostuu pienestä lämmittelystä, lyhyehköstä tanssisarjasta sekä loppuvenyttelystä. Tunneilla on mukava ja rento tunnelma ja aiempaa tanssikokemusta ei tarvitse. Ilmoittaudu kurssille baila@bailabaila.fi tai Bailan toimistolla

Latinoshow

Latinoshow tunnilla tehdään erilaisia lattaritansseja show-elementeillä höystettynä. Harjoitellaan sekä showtanssin tekniikoita että koreografiaa ja musiikintulkintaa.

Modern Dance

Tulossa pian!

Paribachata

Keinuva ja merenguea usein hidastempoisempi dominikaanitanssi, jossa tärkeää on läheisyys ja tunne. Mutkikkaat käännökset eivät ole pääroolissa. Paritanssi, jossa tanssijoiden välinen yhteys syntyy aistikkaasta musiikista ja yhtenevistä liikkeistä.

Paribachata sensual

Bachata Sensual on syntynyt Espanjassa ja sen keksijänä voidaan pitää Korke Escalonaa ja Judith Corderoa. Korke oppi bachatan perusteet vuonna 1998 ja lähti silloin kehittämään omaa tanssityyliään ottamalla Bachataan liikkeitä brasilialaisesta zoukista. Tuohon aikaan ei vielä ollut sosiaalista mediaa, joten hänen oli pakko tehdä ja keksiä omia liikkeeitä ja kuvioita. Tanssi on tulkinta musiikista, jolla on pääosin pyöreitä liikkeitä ja aaltoja

Paribachata styling 

Tunnin päämäärä on, että jokainen pääsee ylittämään omia rajojaan, kehittyy omassa tanssijuudessaan ja saa kokemuksen yhdessä ryhmänä esiintymisestä. Tunnilla opetetaan niksejä oman tanssin tyylittelyyn ja maustamiseen käsiä ja vartaloa. Tunnilla opetellaan myös erityisesti miehille/naisille ominaista tapaa liikkua ja improvisoida tanssissa ja pyritään tekemään bachatasta aiempaa tanssillisempaa ja mielenkiintoisempaa.

Parikizomba

Kizomba on sensuelli, alun perin afrikkalainen paritanssi. Se on saanut vaikutteensa sembasta, zoukista, coladeirasta, tangosta ja merenguesta ja jalostunut Angolan nuorison kautta vetäväksi maailmantanssiksi.

Parisalsa (Casino)

Parisalsa on hauska ja menevä kuubalainen tanssi, jossa lantion ja ylävartalon rentous yhdistyy hallittuun vartalonkäyttöön. Tällä tunnilla tanssitaan parin kanssa, mutta oma pari ei ole välttämätön. Tunneilla vaihdetaan pareja, joten kaikki saavat tanssia parin kanssa. Tunneilla opetellaan parisalsan askelkuvioita, rytmiä, vartalonkäyttöä ja vientitekniikkaa.

Parisalsa Con Rumba

Parisalsa Con Rumba yhdistelee nimensä mukaisesti parisalsaa ja rumbaa. Tunnit ovat siis haastavempia kuin perinteiset parisalsatunnit, koska näillä tunneilla tanssijalla pitäisi olla hallussa sekä parisalsa että rumba. Tunneilla vaihdetaan pareja, joten kaikki saavat tanssia parin kanssa. Tunneilla opetellaan parisalsan askelkuvioita rumballa maustettuna, rytmiä, vartalonkäyttöä ja vientitekniikkaa.

Parisalsa styling-tunnit

Styling tunnilla opetetaan niksejä oman parisalsan tyylittelyyn ja maustamiseen käsiä ja vartaloa tai esimerkiksi rumban elementtejä käyttämällä. Tunnilla opetellaan myös erityisesti miehille/naisille ominaista tapaa liikkua ja improvisoida tanssissa ja pyritään tekemään parisalsasta aiempaa tanssillisempaa ja mielenkiintoisempaa.

Parison

Latinalaisen Amerikan son-musiikin historia ulottuu kolonialismin alkuvaiheisiin 1500-luvulle. Son oli paikalliseen maalaismusiikkiin liitetty yleiskäsite, jonka sivumerkitykset viittasivat sivistymättömään musiikkiin. Koloniaalisessa Latinalaisessa Amerikassa tärkein son-soitin oli kitara erilaisine muunnelmineen.

Kuubalaisen sonin perusmuoto on son montuno. Sana montuno viittaa Orienten vuoristoseutuun (montaña = vuori). Kiertävien sokerityöläisten ja Orientesta siirrettyjen armeijan joukko-osastojen mukana son montuno kulkeutui Havannaan vuonna 1909. Havannassa son-musiikin harrastus keskittyi mustien ja mulattien asuttamiin työläiskortteleihin. Son-musiikin esittämisen katsottiin liittyvään afrokuubalaiseen alakulttuuriin, prostituutioon ja huonoon elämäntapaan ja vielä koko 1910-luvun ajan Havannan poliisit takavarikoivat ja tuhosivat rutiininomaisesti son-yhtyeiden soittimia. Tyylin läpimurtoa auttoivat useiden radioasemien syntyminen Havannaan, yhdysvaltalaisten levy-yhtiöiden kasvanut kiinnostus kuubalaisen musiikin markkinasegmenteistä sekä vaikutusvaltaisten, rikkaiden sponsoreiden tuki. Danzónit, valssit ja two-stepit olivat muotia Havannassa vuosisadan alkupuolella, mutta 1920-luvun puoliväliin mennessä son oli voittanut ne suosiossa.

Tanssina son eroaa kuubalaisesta parisalsasta rytmiltään ja soniin kuuluu salsaa vähemmän kuvioita ja käännöksiä. Son on salsaa rauhallisempi, vartalon, erityisesti ylävartalon, hienovaraisiin liikkeisiin perustuva paritanssi. Oikean tyylin ja tekniikan löytäminen on sonissa usein salsaa haastavampaa.

Reggaeton

Tämän hetken suosituin yökerhotanssi latinalaisessa Amerikassa. Reggaeton on erittäin monipuolinen soolotanssi, joka on saanut vaikutteita eri tanssilajeista, mm. afrotansseista, hip hopista sekä Karibian ja Etelä-Amerikan perinteisistä tanssityyleistä. Vauhdikkaissa reggaetonliikkeissä pääsee käyttämään koko vartaloa, erityisesti lantiota ja ylävartaloa. Sexy Reggaeton tunnilla syvennytään naiselliseen ja aistilliseen vartalonkäyttöön.

Rueda

Parisalsaa piirissä, jossa opettaja johtaa ja muut tottelevat käskyjä. Parit vaihtuvat ja meno on vauhdikasta! Rueda on erittäin tehokas ja hauska tapa oppia nopeasti salsan rytmi ja eri kuviot nimeltä. Tunneille ei tarvitse omaa paria. Alkeistason ruedaan voi lähteä mukaan heti, kun hallitsee parisalsan perusteet.

Rumba

Rumba on yleisnimitys laajalle musiikki- ja tanssityylien ryhmälle. Alunperin Kuubasta kotoisin olevassa rumbassa yhdistyvät Kuubaan tuotujen afrikkalaisten orjien tanssi- ja musiikkikulttuuri ja espanjalaisten siirtomaaisäntien vaikutteet: afrikkalaiset rummut ja tanssi sekä espanjalaisten mukanaan tuomat ruonous, laulut ja tanssit. Rumba voidaan kuitenkin jakaa kolmeen eri tyyliin: Rumba yambú on vanhin rumbatyyli, jota tanssitaan muita rumbia hitaampaan rytmiin. Sitä voidaan tanssia yksin tai miehet ja naiset yhdessä. Tyyliin kuuluu miestanssijoiden flirttailu naisten kanssa. Rumba guaguancó on nopeampi rumbatyyli, johon kuuluu miehen ja naisen välinen voimakas flirttailu vartalon liikkeitä ja eleitä käyttäen. Nainen houkuttelee ja ”härnää” miestä, mutta samalla suojelee itseään, jottei mies pääse yllättämään ja ”rokottamaan” naista. Rokottaminen on symbolinen, seksuaalinen ele, jonka mies voi tehdä käsillään, lantiollaan tai jalallaan kohti naista. Nainen käyttää hametta tai huivia suojellakseen lantion aluettaan ja ”huitaistakseen” miehen seksuaalisen energian pois itsestään. Rumba columbia on nopeaa ja energistä miesten tanssia, jossa miehet imitoivat luovilla ja jopa akrobaattisilla liikkeillään monimutkaisia rumpurytmejä. Miehet usein myös kilpailevat keskenään taidoillaan. Columbiassa näkyy vaikutteita congosta espanjalaiseen flamencoon, nykyään tanssijat yhdistelevät mukaan myös break dancea ja hip hopia.

Salsa

Salsaa voi tanssia myös yksinään (soolosalsa) – tällä tunnilla ei tanssita parin kanssa. Salsatunnit ovat vauhdikkaita ja koreografisia. Kuviot vaihtelevat opettajan mukaan ja vaikeutuvat tasolta ylemmäs siirryttäessä. Salsatunnit sopivat kaiken ikäisille miehille ja naisille, ja ne tukevat erinomaisesti paritanssin harrastusta.

Salsa on alunperin Kuubasta kotoisin oleva paritanssi. Salsan liikkeet ja kuviot perustuvat 1920-luvun kuubalaiseen soniin, joka on saanut rytminsä ja tyylinsä kuuluisasta son cubanosta. Son cubano syntyi Itä-Kuubassa, Orienten maakunnassa 1800-luvun lopulla. Salsa onkin afrikkalaisen ja eurooppalaisen tanssi- ja musiikkikulttuurin kohtauspiste. Tänä päivänä salsa on kehittynyt moniin eri tyylisuuntiin, ja siihen on sekoittunut niin latinalaisamerikkalaisia kuin länsimaisia vaikutteita.

Salsa on iloista ja nautinnollista tanssia, joka sopii kaikille ja on liikunnallisuutensa ansiosta myös hyvää kuntoilua!

Sexy Reggaeton

Tunnilla syvennytään naiselliseen ja aistilliseen vartalonkäyttöön.

Showsalsa by Soila

Tunnilla valmistellaan koreografioita, joita tullaan esittämään Salsa Festivalilla ja muissa koulun tapahtumissa. Soila valitsee ryhmän jäsenet ja heiltä odotetaan tanssi- ja/tai esiintymistaustaa sekä sitoutumista viikkotunteihin ja treeneihin. Viikoittaisen EKR-tunnin lisäksi ryhmän jäsenten tulee treenata ja osallistua muille tunneille ylläpitääkseen ja kehittääkseen tanssitaitoaan.

Showstyle Cubano

tunnilla syvennytään naiselliseen ja aistilliseen vartalonkäyttöön.

Showsalsa kurssi 

Haastavia koreografiatunteja! Tunnilla yhdistetään salsan ja showtanssintekniikkaa ja kuvioita. Samalla syvennetään salsatekniikan tuntemusta ja tutustutaan showtanssin tekniikkaan tekemällä käsi-, pää- ja piruettiharjoituksia. Tunnilla tehdään useita koreografioita. Oppilaiden tulisi osata hyvin salsan perusteet, ei tarvitse showtanssi-kokemusta.

Son

Latinalaisen Amerikan son-musiikin historia ulottuu kolonialismin alkuvaiheisiin 1500-luvulle, jolloin se oli paikalliseen maalaismusiikkiin liitetty yleiskäsite. Kuubalaisen sonin perusmuoto on son montuno. Sana montuno viittaa Orienten vuoristoseutuun (montaña = vuori). Kiertävien sokerityöläisten ja Orientesta siirrettyjen armeijan joukko-osastojen mukana son montuno kulkeutui Havannaan vuonna 1909. Son-musiikin esittämisen katsottiin liittyvään afrokuubalaiseen alakulttuuriin, prostituutioon ja huonoon elämäntapaan ja vielä koko 1910-luvun ajan Havannan poliisit takavarikoivat ja tuhosivat rutiininomaisesti son-yhtyeiden soittimia. Tyylin läpimurtoa auttoivat useiden radioasemien syntyminen Havannaan, yhdysvaltalaisten levy-yhtiöiden kasvanut kiinnostus kuubalaisen musiikin markkinasegmenteistä sekä vaikutusvaltaisten, rikkaiden sponsoreiden tuki. Danzónit, valssit ja two-stepit olivat muotia Havannassa vuosisadan alkupuolella, mutta 1920-luvun puoliväliin mennessä son oli voittanut ne suosiossa.

Tanssina son eroaa kuubalaisesta parisalsasta rytmiltään ja soniin kuuluu salsaa vähemmän kuvioita ja käännöksiä. Son on salsaa rauhallisempi, vartalon, erityisesti ylävartalon, hienovaraisiin liikkeisiin perustuva paritanssi. Oikean tyylin ja tekniikan löytäminen on sonissa usein salsaa haastavampaa. Katso myös kohta Parison.

Son Estilo Femenino

Kuubalaista sonia. Tunnilla keskitytään sonin naiselliseen ilmaisuun ja liikekieleen

Streetsalsa

Tällä tunnilla tehdään koreografioita, joissa yhdistellään reggaetonia ja katutanssivaikutteita salsaan. Tunnilla soivat uusimmat salsa-, salsatón- ja reggaetónhitit ja opetellaan tämän hetken cooleinta tyyliä.

Tanssin tekniikka

Tunnilla tanssitaan ja tehdään tekniikkaharjoituksia, käyttäen hyväksi salsan lisäksi myös liikkeitä mm. baletista ja jazz tanssista. Tule ja opi käyttämään vartaloasi monipuolisesti!

Timba

Kuuban timba viittaa erittäin laajaan musiikki- ja kulttuuriyhdistelmään. Musiikkina timba on yleensä tahdiltaan nopeampaa ja perkussiopainotteista. Timbassa salsaan yhdistyvät rumban, kuubalaisten afrotanssien  ja salsa footworkin askeleet. Tanssittaessa timbaa vartaloa käytetään monipuolisesti musiikin rytmin vaihteluja korostaen.Tanssin, tanssijan tai rumberon näkökulmasta timba on tanssijan maksimi ilmaisu sen musiikin perusteella, jota hän kuuntelee tiettynä ajankohtanaa. Timba on rytminen ja harmoninen vallankumous, joka johtuu afro-kuubalaisten genren sulautumisesta rock-popiin, reggaeen, hip & hopiin ja jazziin. Kuubalainen timba on synonyymi ilolle, rytmille, flirttailulle ja provokaatille.

Urban salsa

Päivitetään pian!