Tuntikuvaukset

TUNNIT

Tanssikoulu Baila Bailassa on runsas tarjonta erilaisia latinoamerikkalaisia tanssitunteja.

TUNTIKUVAUKSET  (Huom! Paritunneille et tarvitse omaa paria. Tunneille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen).

Afro

Afro 1 & 2 tunneilla opetellaan afrokuubalaiseen Santeria uskontoon kuuluvia Orisha -tansseja ja syksyn aikana opetellaan useamman eri Orishan tanssit:
Afro 1-tunneilla tanssimme ja harjoittelemme Orishojen perusaskelia ja teemme lyhyitä sarjoja. Tunneilla harjoittelemme myös afrokuubalaisille tansseille tyypillistä vartalonkäyttöä.
Afro 2-tunneilla tanssimme ja harjoittelemme vartalonkäyttöä, käymme läpi kunkin Orishan perusaskeleet ja teemme edistyneempiä koreografiota.

Afrotanssien Orishat:

Oshun on Rakkauden, vaurauden, sensuaalisuuden, taiteiden ja hedelmällisyyden Orisha, joka näyttäytyy kauniina ja viettelevänä. Oshún omistaa joet, ja hän rakastaa keltaista väriä, hunajaa, shampanjaa ja kurpitsoja. Oshún on sekä rakastettu että pelätty, sillä hänellä on tulinen luonne. Hän on myös luovuuden Orisha.

Ochosi on metsästäjä, joka partioi ja tekee tiedusteluretkiä metsissä, jotta Eleggúa ja Ogún voivat avata ja raivata teitä. Hän auttaa ihmisiä keskittymään ja suuntautumaan haluttuihin päämääriin, ja näyttää ihmisille nopeimman tien omaan kohtaloon. Ochosi liittyy myös oikeudenmukaisuuteen.

Yemaya on Oshúnin vanhempi sisko, joka on kaikkien ja kaiken äiti. Yemayá hallitsee merta ja on merimiesten ja kalastajien suojelija. Hän on kaiken elämän ja uuden syntymisen äidillinen voima. Kalat ovat Yemayálle pyhiä ja hänen värinsä ovat sininen, valkoinen ja hopea.

Oggun on raudan, sodan ja työn Orisha, joka käyttää machete-veistään raivatakseen tiet, jotka Eleggúa on avannut. Hän on metsässä asuva erakko, joka antoi ihmisille työkalut ja teknologian. Ogúnilla on valta tuhota ja synnyttää uutta. Hän pitää rommista ja hänen värinsä ovat vihreä ja musta.

Chango on soturi, joka hallitsee salamoita, tanssia, rumpuja, tulta ja intohimoa. Hän edustaa viriiliyteen, voimaan ja intohimoon kuuluvaa energiaa. Chango on komea ja maskuliininen, ja hän rakastaa naisia ja musiikkia. Mukanaan Chango kantaa kaksiteräistä kirvestä ja hänen värejään ovat punainen ja valkoinen.

Oyá on tulinen naissoturi, joka vartioi hautausmaita ja hallitsee kuolemaa. Oýa hallitsee myös tuulia, tornadoja ja hurrikaaneja, ja hänen vaatteissaan on yhdeksää eri väriä. Hän on naisten suojelija ja muutoksen Orisha. Hänen värejään ovat violetti ja viininpunainen.

Elegguá on keppostelija, joka näyttäytyy lapsena tai vanhana miehenä. Hän rakastaa karkkia, leluja, rommia ja sikareita, ja hänen värinsä ovat punainen, musta ja valkoinen. Hän omistaa kaikki tiet, ja voi sitä kautta mahdollistaa tai estää ihmisten kulun. Hän on myös viestinviejä ihmisten ja muiden Orishojen välillä, joten seremonioissa häntä tulee kunnioittaa ensin.

Afrobeats / Azonto

Azonto on tanssi- ja musiikkityyli Länsi-Afrikasta (tarkemmin Ghannasta). Tyyli alkoi levitä ympäri maailmaa vuonna 2012. Tanssi pohjautuu perinteiseen Kpanlogo-tanssiin. Tyyliä tanssitaan paljon Afrobeatsin musiikkiin ja sitä usein sekoitetaan muihin tyyleihin kuten coupé decalé, ndombolo, dancehall jne. Näillä tunneilla opit paljon cooleja muuveja sekä yhdistelmiä.

Afrocuba

Afrocuba-tunneilla opiskellaan tarkasti ja perusteellisesti eri afrokuubalaisia tansseja: yorubáa, araráa ja congoa. Afrokuubalaisissa tansseissa tekniikka ja oikeanlainen vartalon käyttö on keskeistä, ja niiden hallitseminen vaatii pitkäjänteistä harjoittelua. Tästä johtuen kaikilla tasoilla kiinnitetään huomiota tekniikan hallintaan, ja sitä harjoitellaan askelien lisäksi. Tunneilla perehdytään myös liikkeiden motivaatioon, ja tansseihin liittyvät legendat ovat osa opetusta. Kauden aikana yhtä tanssia opiskellaan useammalla perättäisellä kerralla. Tunneilla kerrataan aiemmin tehtyä ja jatketaan siitä, mihin edellisellä kerralla on jääty.

Azonto

Azonto on tanssi- ja musiikkityyli Länsi-Afrikasta (tarkemmin Ghanasta). Tyyli alkoi levitä ympäri maailmaa vuonna 2012. Tanssi pohjautuu perinteiseen Kpanlogo-tanssiin. Tyyliä tanssitaan paljon Afrobeatsin musiikkiin ja sitä usein sekoitetaan muihin tyyleihin kuten coupé decalé, ndombolo, dancehall jne. Näillä tunneilla opit paljon cooleja muuveja sekä yhdistelmiä.

Bailes Cubanos

Bailes cubanos-tunnilla opetellaan kuubalaisia populääritansseja kuten chachachaa, mambo, son, pilón, mosambique, rumba, conga ja chancleta ja syvennetään ymmärrystä kuubalaisesta tanssikulttuurista ja sen kehittymisestä näiden eri tanssilajien kautta. Bailes cubanos tunti on hyvä lisä kaiken tasoisille tanssijoille, sillä salsassa, stailaustunneilla ja mm. cabaressa käytetään kaikkien näiden tanssien askelia ja rytmejä ajoittain.

Barre

Barre on koko kehoa tehokkaasti vahvistavaa voimaharjoittelua, joka yhdistää modernin musiikin balettiin, pilatekseen ja joogaan. Siinä käytetään pieniä toistuvia liikkeitä, joilla saadaan tehokkaasti lisättyä kehon joustavuutta sekä kehitettyä keskivartalon hallintaa ja lihaskuntoa. Barre sopii erinomaisesti tanssijoille ja paljon tanssia harrastaville, koska se kehittää erityisesti keskivartaloa, syviä lihaksia ja kehonhallintaa sekä parantaa ryhtiä ja ylläpitää kehon joustavuutta. Tunti ei vaadi aiempaa tanssikokemusta ja sopii kaikille. Bailan Barre-tunnilla keskittytään lattialla tehtäviin Barre-harjoituksiin.

Boombata

Vauhdikas ja energinen tunti jossa hiki lentää ja syke nousee lattari (ja muidenkin hittien) tahtiin! Tällä tunnilla askelsarjoilla ei ole niin paljon merkitystä, pääasia että on hauskaa ja kunto nousee! Happy Boombata on hieman kevyempi versio perus-Boombatasta, joten kannattaa ehdottomasti tulla kokeilemaan myös tämä tunti.

Cabaret

Kuubalainen cabaret on näyttävää estraditanssia mm. salsan, chachachan ja sonin rytmejä ja askelia käyttäen. Paljetit ja höyhenet pöllyävät mielikuvissa, kun pääset treenaamaan eleganttia liikettä, näyttäviä käsiä ja supernaisellista vartalonliikettä. 1-tason tunnilla ei tarvitse olla aiempaa cabaret tai stailauskokemusta, 3-tasolla vaaditaan jo naisten tyylittelyn ja yllämainittujen tanssirytmien hallintaa.
Casino

Ks. Parisalsa

Commercial Dance

Commercial Dance tunnilla yhdistellään show- ja street dance lajeja. Tunnin koreografiat saavat vaikuitteita erityisesti hitti musiikkivideoista, mutta pääpaino on hyvällä mielellä ja kovalla menolla. Tunnille voi tulla vaikkei olisikaan kokemusta street-lajeista, mutta kannattaa varautua rankkaan treeniin.

Danza Real (Dumasin EKR)

Tunnilla valmistellaan lattarishowkoreografia, yhdistellen eri rytmejä ja tansseja. Tunti sopii sekä naisille että miehille, jotka haluavat haastaa itseään Dumasin opissa ja päästä esiintymään ja nauttimaan valokeilasta. Dumas on tarkka opettaja joka antaa palautetta oppilailleen ja pitää sydämen asiana jokaisen kehittymistä. Tunnilla korostuu vartalonkäyttö ja tekniikka showelementtien lisäksi.

Happy Latino

Happy Latinon vauhdikkailla tunneilla tanssitaan salsaa, mamboa, chachachaata, reggaetonia, sonia, ja congaa. Tansssilajeja sekotellaan sopivasti ja pidetään hauskaa. Happy Latino sopii kaikentasoisille tanssijoille.

Jooga

Päivän päätteeksi on hyvä kokeilla rauhallista mutta dynaamista joogatuntiamme. Tunneilla opit kuuntelemaan hengitystäsi, kun käymme läpi Hatha-joogan perusasioita. Jokainen tunti auttaa ja kehittää venyttelyäsi, parantaa tasapainoasi sekä myös vahvistaa lihaksia ja niveliä. Joogatuntimme soveltuvat kaikille tasoille! Näillä huipputunneilla opit joogan perusteet, joten tätä tuntia suosittelemme lämpimästi kaikille – kannattaa kokeilla!

Kizomba

Kizomba afrikkalainen, angolasta kotoisin oleva paritanssi, jossa on vaikutteita sembasta, zoukista, coladeirasta, tangosta, ja merenguesta. Kizomba on sensuelli paritanssi, jota tanssitaan paljon kiinteässä otteessa parin liikkuessa ”kuin yhtenä”. Tanssissa on paljon yhtäläisyyksiä sembaan. Temput eivät kuulu perinteiseen kizombaan, eikä tanssissa ole mitään seksuaalista vaikka tanssitaankin parin lähellä.

Kizombaton

Kizombatonissa opit vartalon käyttöä ja liikehdintää. Kizombatonissa liikehdintä on samanlaista kuin reggaetonissa ja tarraxinhassa. Nämä eri tanssilajit ovat sulautettu pehmeästi yhteensensuellin kizomba-musiikin alle.

Koreografia-tunnit

Osa tunneista on koreografiatunteja. Näillä tunneilla valmistellaan koreografioita Baila Bailan juhlissa esitettäväksi. Tunnit alkavat kauden alussa hitaasti, mutta syksyn edetessä aletaan hioa koreografioita, joten tunneille voi olla hankalaa tulla mukaan loppukaudesta. Jos olet kuitenkin nopea oppimaan, voit kokeilla mukaan hyppäämistä myöhemminkin. Koreografiatunneilla kerrataan samaa sarjaa/osaa sarjasta useasti, joten voit huoletta jättää jonkun kerran välistäkin. Esiintymispakkoa ei ole. Koreografiatunnit vaativat vähintään keskitason taitoja kyseisessä lajissa, ja kykyä lisätä perustanssiin showelementtejä. Näillä tunneilla sinulla on mahdollisuus todella paneutua koko syksyn ajan valitsemaasi tanssiin!

Ladies Style by Salla-Maria (SYKSY 2018, Sallan EKR Ladies Style, Maanantaisin klo 19-20):

Ladies Style -tunnilla valmistetaan esitys Baila Bailan 25-vuotis näytökseen. Tunnin taso on alkeisjatko/jatko. Koreografia tehdään oppilaille huomioon ottaen heidän lähtökohtansa ja taitotasonsa, joten voit tulla mukaan juuri sellaisena kuin olet. Tunnin päämäärä on, että jokainen pääsee turvallisesti ylittämään omia rajojaan, kehittyy omassa tanssijuudessaan ja saa kokemuksen yhdessä ryhmänä esiintymisestä. Tunnilla annetaan työkaluja tanssitekniikassa ja esiintyjyydessä kehittymiseen unohtamatta kaiken ydintä eli tanssin ilon kokemista ja sen eteenpäin välittämistä esityksen muodossa.

Ladies Style & Ladies Body Movement

Tunnilla harjoitellaan naisten käsien ja vartalonkäyttöä kuubalaisessa salsassa ja opitaan miten omaa tanssia voi maustaa naisellisemmaksi. Harjoitusten avulla haetaan jatkuvuutta liikkeisiin ja eleganttia pehmeyttä vartalon ja käsien käyttöön ja toisaalta voimakkaampien aksenttien lisäämistä omaan tanssiin kehonliikkeiden avulla. Tunnilla tehdään liikeharjoituksia ja lyhyitä koreografioita.

Latin burlesk!

Sensuellia, naisellista tanssia sekoitettuna räväkkään showtyyliin ja kuumiin latinorytmeihin.

Latin Fitness

Tunnit etenevät erilaisten lattarimusiikkien tahdissa, joita yhdistetään helppoihin askelsarjoihin ja fitness-tyyliseen bodymovementiin. Tämä tunti on erittäin energinen ja hauska! Tulet saamaan sykkeesi ylös ja hymyn kasvoillesi. Tule testaamaan Latin Fitness!

Latinomix

Tunnilla tutustutaan eri latinotansseihin lyhyiden askelsarjojen muodossa (mm.merengue, salsa, cha cha cha, bachata, conga, timba, son). Tarkoituksena on yhdellä tunnilla tanssia ainakin 2 – 3 eri lajia, ja näin oppia kauden myötä useita eri latinotansseja hauskasti ja helposti.

Latinoshow

Latinoshow tunnilla tehdään erilaisia lattaritansseja show-elementeillä höystettynä. Harjoitellaan sekä showtanssin tekniikoita että koreografiaa ja musiikintulkintaa.

Macho salsa

Macho-tunnilla keskitytään nimen mukaisesti miehekkääseen tanssimiseen ja maustetaan perussalsaa erilaisilla käsien liikkeillä, jalka-askelluksilla ja mm. rumballa. Tämä tunti sopii kaikille miehille, jotka ovat käyneet parisalsassa tai soolosalsassa n. puoli vuotta tai kursseilla oppineet salsan perusaskeleet. Machosalsa tukee parisalsan oppimista, rytmiikkaa ja vartalon käyttöä ja tuo uutta ulottuvuutta tanssiisi. Erityisesti parisalsa styling- ja rumbatunneilla kävijät, tätä ei voi missata!

Orishat

Afrikasta Kuubaan tuodut orjat toivat mukanaan afrikkalaisen kulttuurin, musiikin, tanssin ja uskonnon. Kuubassa harjoitettu santería uskonto (La Regla Lucumi) on peräisin Länsi-Afrikasta, nykyisen Nigerian alueelta, jossa Yoruba heimo harjoitti sitä. Kuubassa santeríaan sekoittui piirteitä espanjalaisten valloittajien mukanaan tuomasta katolisesta uskonnosta.

Santeriassa uskotaan yhteen jumalaan, Oloruniin (tai Olodumare), jota pidetään koko maailmankaikkeuden muodostavan henkisen energian (ashé) lähteenä. Olorun on yhteydessä maailmaan ja ihmisiin Orishojen, eräänlaisten jumalaisten ”lähettiläiden” kautta, joita on santeriassa kymmeniä. Orishat hallitsevat luontoa ja kaikkea ihmiselämään kuuluvaa, mutta ovat samalla hyvin inhimillisiä piirteiltään ja helposti lähestyttäviä. He auttavat seuraajiaan ja ohjaavat heitä parempaan elämään sekä henkisesti että materiaalisesti.

Ihmiset kommunikoivat Orishojen kanssa rukoilemalla, rituaaleilla, ennustamisella, uhrilahjoilla sekä tietenkin musiikilla ja tanssilla. Jokaisella Orishalla on oma tanssinsa.

Lue lisää Orishoista täältä.

Paribachata

Keinuva ja merenguea usein hidastempoisempi dominikaanitanssi, jossa tärkeää on läheisyys ja tunne. Mutkikkaat käännökset eivät ole pääroolissa. Paritanssi, jossa tanssijoiden välinen yhteys syntyy aistikkaasta musiikista ja yhtenevistä liikkeistä.

Paribachata sensual

Bachata Sensual on syntynyt Espanjassa ja sen keksijänä voidaan pitää Korke Escalonaa ja Judith Corderoa. Korke oppi bachatan perusteet vuonna 1998 ja lähti silloin kehittämään omaa tanssityyliään ottamalla Bachataan liikkeitä brasilialaisesta zoukista. Tuohon aikaan ei vielä ollut sosiaalista mediaa, joten hänen oli pakko tehdä ja keksiä omia liikkeeitä ja kuvioita. Tanssi on tulkinta musiikista, jolla on pääosin pyöreitä liikkeitä ja aaltoja

Paribachata styling by Yasser (SYKSY 2018, Yasserin EKR Bachata styling, Maanantaisin klo 20-21):

Bachata styling valmistetaan koreografia ja esitys Baila Bailan 25-vuotis näytökseen. Tunnin päämäärä on, että jokainen pääsee ylittämään omia rajojaan, kehittyy omassa tanssijuudessaan ja saa kokemuksen yhdessä ryhmänä esiintymisestä. Tunnilla opetetaan niksejä oman tanssin tyylittelyyn ja maustamiseen käsiä ja vartaloa. Tunnilla opetellaan myös erityisesti miehille/naisille ominaista tapaa liikkua ja improvisoida tanssissa ja pyritään tekemään parisalsasta aiempaa tanssillisempaa ja mielenkiintoisempaa.

Parikizomba

Kizomba on sensuelli, alun perin afrikkalainen paritanssi. Se on saanut vaikutteensa sembasta, zoukista, coladeirasta, tangosta ja merenguesta ja jalostunut Angolan nuorison kautta vetäväksi maailmantanssiksi.

Parikizomba Choreo by Camba (SYKSY 2018, Carlos Camban EKR Parikizomba, Maanantaisin klo 20-21):

Tunnilla valmistetaan koreografia ja esitys Baila Bailan 25-vuotis näytökseen. Tunnin päämäärä on, että jokainen pääsee ylittämään omia rajojaan tanssijana, kehittää omaa tanssiaan sekä saa kokemuksen yhdessä ryhmänä esiintymisestä. Tunnilla opetetaan oman tanssin tyylittelyä ja maustamista.

Parikizomba by Yasser (SYKSY 2018, Yasserin EKR Parikizomba, Torstaisin klo 18-19):

Tunnilla valmistetaan koreografia ja esitys Baila Bailan 25-vuotis näytökseen. Tunnin päämäärä on, että jokainen pääsee ylittämään omia rajojaan tanssijana, kehittää omaa tanssiaan sekä saa kokemuksen yhdessä ryhmänä esiintymisestä. Tunnilla opetetaan oman tanssin tyylittelyä ja maustamista.

Parisalsa (Casino)

Parisalsa on hauska ja menevä kuubalainen tanssi, jossa lantion ja ylävartalon rentous yhdistyy hallittuun vartalonkäyttöön. Tällä tunnilla tanssitaan parin kanssa, mutta oma pari ei ole välttämätön. Tunneilla vaihdetaan pareja, joten kaikki saavat tanssia parin kanssa. Tunneilla opetellaan parisalsan askelkuvioita, rytmiä, vartalonkäyttöä ja vientitekniikkaa.

Parisalsa Con Rumba

Parisalsa Con Rumba yhdistelee nimensä mukaisesti parisalsaa ja rumbaa. Tunnit ovat siis haastavempia kuin perinteiset parisalsatunnit, koska näillä tunneilla tanssijalla pitäisi olla hallussa sekä parisalsa että rumba. Tunneilla vaihdetaan pareja, joten kaikki saavat tanssia parin kanssa. Tunneilla opetellaan parisalsan askelkuvioita rumballa maustettuna, rytmiä, vartalonkäyttöä ja vientitekniikkaa.

Parisalsa by Carlos (SYKSY 2018, Carlosin EKR Parisalsa, Keskiviikkoisin klo 20-21):

Tunnilla valmistetaan koreografia ja esitys Baila Bailan 25-vuotis näytökseen. Tunnilla opetetaan niksejä oman parisalsan tyylittelyyn ja maustamiseen käsiä ja vartaloa tai esimerkiksi rumban elementtejä käyttämällä. Tunnilla opetellaan myös erityisesti miehille/naisille ominaista tapaa liikkua ja improvisoida tanssissa ja pyritään tekemään parisalsasta aiempaa tanssillisempaa ja mielenkiintoisempaa. Tavoitteena on myös, että jokainen saa kivan kokemuksen yhdessä ryhmänä esiintymisestä.

Parisalsa styling-tunnit

Styling tunnilla opetetaan niksejä oman parisalsan tyylittelyyn ja maustamiseen käsiä ja vartaloa tai esimerkiksi rumban elementtejä käyttämällä. Tunnilla opetellaan myös erityisesti miehille/naisille ominaista tapaa liikkua ja improvisoida tanssissa ja pyritään tekemään parisalsasta aiempaa tanssillisempaa ja mielenkiintoisempaa.

Parisalsa & Rueda

Tunnilla tanssitaan sekä parin kanssa että ruedassa. Tunti on loistava keino treenata parisalsakuvioita huippukuntoon, kun niitä pääsee toistamaan ruedan muodossa. Tunti sopii kaikille jotka osaavat parisalsan perusteet (esim käyneet tason 1) ja joilla on jonku verran kokemusta ruedasta.

Parison

Latinalaisen Amerikan son-musiikin historia ulottuu kolonialismin alkuvaiheisiin 1500-luvulle. Son oli paikalliseen maalaismusiikkiin liitetty yleiskäsite, jonka sivumerkitykset viittasivat sivistymättömään musiikkiin. Koloniaalisessa Latinalaisessa Amerikassa tärkein son-soitin oli kitara erilaisine muunnelmineen.

Kuubalaisen sonin perusmuoto on son montuno. Sana montuno viittaa Orienten vuoristoseutuun (montaña = vuori). Kiertävien sokerityöläisten ja Orientesta siirrettyjen armeijan joukko-osastojen mukana son montuno kulkeutui Havannaan vuonna 1909. Havannassa son-musiikin harrastus keskittyi mustien ja mulattien asuttamiin työläiskortteleihin. Son-musiikin esittämisen katsottiin liittyvään afrokuubalaiseen alakulttuuriin, prostituutioon ja huonoon elämäntapaan ja vielä koko 1910-luvun ajan Havannan poliisit takavarikoivat ja tuhosivat rutiininomaisesti son-yhtyeiden soittimia. Tyylin läpimurtoa auttoivat useiden radioasemien syntyminen Havannaan, yhdysvaltalaisten levy-yhtiöiden kasvanut kiinnostus kuubalaisen musiikin markkinasegmenteistä sekä vaikutusvaltaisten, rikkaiden sponsoreiden tuki. Danzónit, valssit ja two-stepit olivat muotia Havannassa vuosisadan alkupuolella, mutta 1920-luvun puoliväliin mennessä son oli voittanut ne suosiossa.

Tanssina son eroaa kuubalaisesta parisalsasta rytmiltään ja soniin kuuluu salsaa vähemmän kuvioita ja käännöksiä. Son on salsaa rauhallisempi, vartalon, erityisesti ylävartalon, hienovaraisiin liikkeisiin perustuva paritanssi. Oikean tyylin ja tekniikan löytäminen on sonissa usein salsaa haastavampaa.

Reggaeton

Tämän hetken suosituin yökerhotanssi latinalaisessa Amerikassa. Reggaeton on erittäin monipuolinen soolotanssi, joka on saanut vaikutteita eri tanssilajeista, mm. afrotansseista, hip hopista sekä Karibian ja Etelä-Amerikan perinteisistä tanssityyleistä. Vauhdikkaissa reggaetonliikkeissä pääsee käyttämään koko vartaloa, erityisesti lantiota ja ylävartaloa. Sexy Reggaeton tunnilla syvennytään naiselliseen ja aistilliseen vartalonkäyttöön.

Reggaeton Fusion

Tunnilla tanssitaan reggaetonia laajentaen liikemaailmaa myös nyky-, ja showtanssiin. Teemme syksyn aikana tunnilla koreografiaa, tekniikkapainotteisia harjoitteita, ilmaisua, liikedynamiikkaa ja myös lattiatyöskentelyä. Tunti on siis urbaani lattaritunti, johon sekoittuu vaikutteita myös muista tanssilajeista.

Reggaeton Urbano

tällä tunnilla tanssitaan reggaetonia, joka on maustettu street ja hip hop vaikuttein.

Rueda

Parisalsaa piirissä, jossa opettaja johtaa ja muut tottelevat käskyjä. Parit vaihtuvat ja meno on vauhdikasta! Rueda on erittäin tehokas ja hauska tapa oppia nopeasti salsan rytmi ja eri kuviot nimeltä. Tunneille ei tarvitse omaa paria. Alkeistason ruedaan voi lähteä mukaan heti, kun hallitsee parisalsan perusteet.

Rumba

Rumba on yleisnimitys laajalle musiikki- ja tanssityylien ryhmälle. Alunperin Kuubasta kotoisin olevassa rumbassa yhdistyvät Kuubaan tuotujen afrikkalaisten orjien tanssi- ja musiikkikulttuuri ja espanjalaisten siirtomaaisäntien vaikutteet: afrikkalaiset rummut ja tanssi sekä espanjalaisten mukanaan tuomat ruonous, laulut ja tanssit. Rumba voidaan kuitenkin jakaa kolmeen eri tyyliin: Rumba yambú on vanhin rumbatyyli, jota tanssitaan muita rumbia hitaampaan rytmiin. Sitä voidaan tanssia yksin tai miehet ja naiset yhdessä. Tyyliin kuuluu miestanssijoiden flirttailu naisten kanssa. Rumba guaguancó on nopeampi rumbatyyli, johon kuuluu miehen ja naisen välinen voimakas flirttailu vartalon liikkeitä ja eleitä käyttäen. Nainen houkuttelee ja ”härnää” miestä, mutta samalla suojelee itseään, jottei mies pääse yllättämään ja ”rokottamaan” naista. Rokottaminen on symbolinen, seksuaalinen ele, jonka mies voi tehdä käsillään, lantiollaan tai jalallaan kohti naista. Nainen käyttää hametta tai huivia suojellakseen lantion aluettaan ja ”huitaistakseen” miehen seksuaalisen energian pois itsestään. Rumba columbia on nopeaa ja energistä miesten tanssia, jossa miehet imitoivat luovilla ja jopa akrobaattisilla liikkeillään monimutkaisia rumpurytmejä. Miehet usein myös kilpailevat keskenään taidoillaan. Columbiassa näkyy vaikutteita congosta espanjalaiseen flamencoon, nykyään tanssijat yhdistelevät mukaan myös break dancea ja hip hopia.

Salsa

Salsaa voi tanssia myös yksinään (soolosalsa) – tällä tunnilla ei tanssita parin kanssa. Salsatunnit ovat vauhdikkaita ja koreografisia. Kuviot vaihtelevat opettajan mukaan ja vaikeutuvat tasolta ylemmäs siirryttäessä. Salsatunnit sopivat kaiken ikäisille miehille ja naisille, ja ne tukevat erinomaisesti paritanssin harrastusta.

Salsa on alunperin Kuubasta kotoisin oleva paritanssi. Salsan liikkeet ja kuviot perustuvat 1920-luvun kuubalaiseen soniin, joka on saanut rytminsä ja tyylinsä kuuluisasta son cubanosta. Son cubano syntyi Itä-Kuubassa, Orienten maakunnassa 1800-luvun lopulla. Salsa onkin afrikkalaisen ja eurooppalaisen tanssi- ja musiikkikulttuurin kohtauspiste. Tänä päivänä salsa on kehittynyt moniin eri tyylisuuntiin, ja siihen on sekoittunut niin latinalaisamerikkalaisia kuin länsimaisia vaikutteita.

Salsa on iloista ja nautinnollista tanssia, joka sopii kaikille ja on liikunnallisuutensa ansiosta myös hyvää kuntoilua!

Salsatimba

Salsaa ja timbaa (”nopeaa salsaa”) yhdessä, askeleita ja vartalonkäyttöä menevästi. Tule mukaan!

Salsaton

Salsaton on vauhdikas yhdistelmä salsaa ja reggaetonia.

Semba

Semba on Angolasta kotoisin oleva iloinen ja vauhdikas paritanssi. Se on kizombaa hieman nopeampi ja ”liikkuvampi” tanssi.

Sexy Reggaeton

tunnilla syvennytään naiselliseen ja aistilliseen vartalonkäyttöön.

Showreggaeton

Tunneilla tehdään reggaeton-koreografioita showelementeillä höystettynä. Koreografiat koostuvat pääosin reggaetonista, mutta siihen voi sisältyä liikkeitä hip hopista ja showtanssista. Oppilailta edellytetään reggaetonin alkeiden hallintaa ja säännöllistä osallistumista tunneille. Tunneilla valmistellaan showkoreografiaa esiintymistä varten. Aiempia hip hop- tai showtanssitaitoja ei tarvita.

Showsalsa by Soila (SYKSY 2018, Soilan EKR Showsalsa, Sunnuntaisin klo 16-17):

Tunnilla valmistellaan koreografioita, joita tullaan esittämään Savoyssa Baila Bailan 25-vuotisnäytöksessä ja muissa koulun tapahtumissa. Soila valitsee ryhmän jäsenet ja heiltä odotetaan tanssi- ja/tai esiintymistaustaa sekä sitoutumista viikkotunteihin ja treeneihin. Viikoittaisen EKR-tunnin lisäksi ryhmän jäsenten tulee treenata ja osallistua muille tunneille ylläpitääkseen ja kehittääkseen tanssitaitoaan.

Showsalsa

Haastavia koreografiatunteja! Tunnilla yhdistetään salsan ja showtanssintekniikkaa ja kuvioita. Samalla syvennetään salsatekniikan tuntemusta ja tutustutaan showtanssin tekniikkaan tekemällä käsi-, pää- ja piruettiharjoituksia. Tunnilla tehdään useita koreografioita. Oppilaiden tulisi osata hyvin salsan perusteet, ei tarvitse showtanssi-kokemusta.

Show Team

Ryhmä johon valitaan jäsenet. Aikaisempi tanssikokemus on erittäin suotavaa. Tunneillaan tehdään koreografioita, joita esitetään koulun tapahtumissa. Ryhmään osallistujilta odotetaan esiintymishalua, sitoutumista, valmiutta ottaa haasteita vastaan ja voimakasta tahtoa kehittyä tanssissa.

Son

Latinalaisen Amerikan son-musiikin historia ulottuu kolonialismin alkuvaiheisiin 1500-luvulle, jolloin se oli paikalliseen maalaismusiikkiin liitetty yleiskäsite. Kuubalaisen sonin perusmuoto on son montuno. Sana montuno viittaa Orienten vuoristoseutuun (montaña = vuori). Kiertävien sokerityöläisten ja Orientesta siirrettyjen armeijan joukko-osastojen mukana son montuno kulkeutui Havannaan vuonna 1909. Son-musiikin esittämisen katsottiin liittyvään afrokuubalaiseen alakulttuuriin, prostituutioon ja huonoon elämäntapaan ja vielä koko 1910-luvun ajan Havannan poliisit takavarikoivat ja tuhosivat rutiininomaisesti son-yhtyeiden soittimia. Tyylin läpimurtoa auttoivat useiden radioasemien syntyminen Havannaan, yhdysvaltalaisten levy-yhtiöiden kasvanut kiinnostus kuubalaisen musiikin markkinasegmenteistä sekä vaikutusvaltaisten, rikkaiden sponsoreiden tuki. Danzónit, valssit ja two-stepit olivat muotia Havannassa vuosisadan alkupuolella, mutta 1920-luvun puoliväliin mennessä son oli voittanut ne suosiossa.

Tanssina son eroaa kuubalaisesta parisalsasta rytmiltään ja soniin kuuluu salsaa vähemmän kuvioita ja käännöksiä. Son on salsaa rauhallisempi, vartalon, erityisesti ylävartalon, hienovaraisiin liikkeisiin perustuva paritanssi. Oikean tyylin ja tekniikan löytäminen on sonissa usein salsaa haastavampaa.

Streetsalsa

Tällä tunnilla tehdään koreografioita, joissa yhdistellään reggaetonia ja katutanssivaikutteita salsaan. Tunnilla soivat uusimmat salsa-, salsatón- ja reggaetónhitit ja opetellaan tämän hetken cooleinta tyyliä.

Tanssin tekniikka

Tunnilla tanssitaan ja tehdään tekniikkaharjoituksia, käyttäen hyväksi salsan lisäksi myös liikkeitä mm. baletista ja jazz tanssista. Tule ja opi käyttämään vartaloasi monipuolisesti!

Timba

Timba on energinen ja kaikille soveltuva tunti. Timba pitää sisällään vauhtia ja hauskuutta tehden tanssista erittäin kiinnostavan. Timba pohjautuu kuubalaiseen musiikkiin ja siinä sekoittuu saumattomasti salsa, amerikkalainen funk sekä afro-kuubalaiset rytmit.

Timing

Timing tunnilla perehdytään kuubalaiseen rytmiikkaan erilaisten rytmi- ja tanssiharjoitusten kautta. Tunnilla opetellaan tanssien, taputtaen ja erilaisten kuubalaisen musiikin taustalta löytyvien rytmisoittimien avulla (clave, conga, lehmänkello, guiro…) tanssimaan salsaa 1:lla ja 3:lla, sonia, mamboa ja chachachaata, rytmin löytämistä ja eri tanssista toiseen siirtymistä. Tunti sopii kaikentasoisille tanssijoille, jotka haluavat syventää tietämystään kuubalaisen tanssin ja musiikin rytmiikasta.

Yin Jooga

Syvävenyttelyä lihasten aktiivi­työskentelyn vastapainoksi. Asennot tehdään passiivisesti, oman kehon painolla ja tietoisesti hengittäen ja niissä viivytään liikkumatta useiden minuuttien ajan. Yinjoogs syvävenyttää, stimuloi sidekudoksia, tyynnyttää hermostoa ja opettaa hyväksyvää läsnäolon taitoa.

Zumba

Zumba® Fitness – Liikuntamuoto, joka on sekä hauskaa että tehokasta!

Kolumbialaissyntyisen Alberto ”Beto” Perezin kehittämässä Zumba®Fitnessissä yhdistyy cumbian, salsan, samban ja merenguen rytmit. Sekä vanhat että nuoret nauttivat iloisesta ja tarttuvasta Zumba -tunnelmasta. Zumba®Fitnessin keinuvat tanssiliikkeet antavat kunnon kyytiä koko vartalolle.

2018-10-12T10:53:52+00:00Tunnit|